7 důvodů, proč do bytu pořídit koberec

8.9.2020

Vzhledem k neuvěřitelnému množství druhů podlahových krytin, které teď na trhu existují, může být těžké se rozhodnout, jakou zvolit. Je lepší umístit do investičního bytu i do vlastního bydlení koberec nebo spíš dřevěné parkety? Jaké jsou výhody koberce oproti jiným typům podlah? Sepsali jsme jich pro vás hned sedm.

První věc, kterou budete jako majitel investičního bytu vždy řešit, je inzerce vaší nemovitosti. Je třeba udělat kvalitní fotografie, které budou byt prodávat i pronajímat samy. Navíc když zájemce přijde na prohlídku, měl by se cítit příjemně a jako doma hned od začátku.

V tomto vám může koberec udělat velmi dobrou službu. Koberce dokážou změnit atmosféru nemovitosti z obyčejnosti na luxusno.

Váš koberec může mít barvu i texturu, která v kombinaci s vámi nakoupeným vybavením bude tvořit dokonalou synergii, kterou ocení nejen oko člověka, ale i čočka fotoaparátu.  

• Styl
Navzdory tomu, že parkety a jiné pevné podlahy v posledních letech magazínům zaměřeným na interiérový design dominují, koberec si stále drží svůj styl. Od luxusního a elegantního až po útulný a pohodlný. Změna koberce dokáže interiéru dodat úplně jinou atmosféru. Zatímco vzorovaný koberec s krátkými vlákny navodí atmosféru formálního prostředí, velký huňatý koberec naopak vzbudí pocit neformálnosti.

• Pohodlí
Všimli jste si někdy, že vás po delší době chození po dlaždicích nebo betonovém povrchu všechno bolí? Tvrdé povrchy už jsou bohužel takové – tvrdé. Chodidlu neposkytují žádnou flexibilitu a nedokážou pohlcovat nárazy. V podstatě pokaždé, když uděláte krok na pevném povrchu, tak vaše tělo dostane ránu, protože místo podlahy absorbuje nárazy vaše tělo.
Kromě pohodlného pocitu při chození, sezení nebo ležení na nich, koberce díky své flexibilitě a nadýchanosti pohlcují nárazy. Tuto vlastnost lze podpořit i podložkou pod kobercem. Koberec je tedy nejen příjemný na dotek, ale je i méně náročný pro tělo při stání nebo chození po něm.

• Teplo
Koberec dává prostoru úžasnou izolaci, a to daleko vyšší než podlahy z tvrdých materiálů. Výsledky několika studií dokazují, že tlustší koberce mají větší izolační faktor, a to nezávisle na typu vláken. Zároveň vrstva navíc pod kobercem spolu s ním kombinuje izolační faktor obou materiálů a zvyšuje tak celkovou izolaci.
Snížení ztráty tepla vám dokáže snížit náklady spojené s energiemi jako plyn nebo elektřina. V chladných regionech tím můžete ušetřit hodně peněz, a to doslova každým rokem.

• Zdraví
Dlouho se diskutovalo o tom, jestli koberce dráždí alergiky a astmatiky, nebo jim naopak prospívají. Roky a roky bylo lidem s onemocněním dýchacích cest doporučováno, aby se doma zbavili všech koberců a nahradili je parketami. Nicméně velké množství studií během let odhalilo, že koberce jsou naopak pro alergiky a astmatiky prospěšné. Přesvědčit se můžete v článku ke studii, který byl publikován v roce 2008 pod názvem Koberec, astma a alergie – mýtus nebo realita.

• Ticho
Zvuk se šíří daleko lépe, když v místnosti není koberec. Už jste pravděpodobně někdy byli v místnosti, která nemá koberec, a možná jste si i všimli, že tyto místnosti mají velkou ozvěnu. Je to hlavně z toho důvodu, že tvrdé povrchy neumí absorbovat zvuk tak jako měkké povrchy – třeba koberec. Koberec zajišťuje v prostoru větší ticho. Kobercové řešení jsme zvolili například bylo u mezonetových bytů, které spravujeme v Brně, a klienti si jej nemůžou vynachválit.

• Bezpečnost
Je samozřejmostí, že tvrdé povrchy jsou kluzké a když na nich člověk upadne, tak neskáče štěstím metry vysoko. Nejenže koberec poskytuje měkké přistání (což je užitečné obzvlášť v dětských pokojích), ale zároveň předchází samotnému pádu, obzvlášť na schodech. Schody z tvrdých materiálů představují nebezpečí hlavně pro ty nejmenší, postarší a pro obyvatele domu s pohybovými omezeními. Správně zvolený koberec dokáže zabránit hodně pádům a uklouznutím. Ideální koberec na schody by měl mít gramáž 1400-1600 g/m². Tak má zároveň dostatečnou výdrž na pohlcení pádů bez toho, aniž by byl příliš tlustý.

• Cena
Nyní k bodu, který vás jako investora bude jistě zajímat nejvíc, a to je cena. Koberce všeobecně bývají řazeny k levnějším podlahovým krytinám. I zde je ovšem pravidlo, že záleží na kvalitě výrobku. Cena za metr čtvereční koberce se začíná pohybovat okolo 70 Kč, zatímco například laminátová podlaha až na 100 Kč za metr čtvereční.

Kvalitní koberec může zůstat dělat službu i 10 až 15 let. Pokud tedy investiční byt plánujete pronajímat dlouhodobě a vyměníte koberec po zmíněných 15 letech, pak tím určitě znovu zvednete zájem potenciálních nájemníků o váš byt a nemovitosti vdechnete novou tvář.

Pravidelné čištění koberce se vyplatí. Nezapomínejte na pravidelné čištění koberce, které za vás může udělat i profesionální firma. Cena za čištění jednoho metru čtverečního koberce se v Brně pohybuje kolem 25 Kč. Takové čištění jednou za čas je praktickým řešením, jak udržovat byt v snadno pronajímatelném stavu po ještě delší dobu. Navíc pokud se zmíníte zájemci o váš byt, že koberec bude opravdu důkladně vyčištěn, zvýšíte si u něj svůj status a důvěryhodnost.

Hodně typů tvrdých podlah jako dřevo či vinyl potřebují speciální přípravu předtím, než mohou být položeny. Tento podklad musí splňovat specifické požadavky, aby na něm mohla přijít další vrstva. Koberec tyto nároky eliminuje, protože může být položen prakticky na cokoli bez jakýchkoli podkladových nároků. Což majiteli nemovitosti ušetří značné množství výdajů.

Přemýšlíte nad tím, jestli do svého bytu, který chcete pronajímat, pořídit koberec? Snad vám náš článek pomohl – a budoucím zájemcům o pronájem můžete předložit kobercové výhody. Další tipy najdete jak tady na blogu, tak na našem Facebooku a Instagramu.

Zdroj: https://www.thespruce.com/benefits-of-carpet-2908867

Autor článku:

Kate Richterová