8 tipů, jak si správně vybrat realitní kancelář

20.2.2020

Nákup nemovitosti je důležitým a zodpovědným krokem, který pochopitelně chcete udělat tím nejlepším způsobem. Chvíli to trvá, než zvážíte všechny možnosti, propočítáte svůj rozpočet a dospějete k závěru, jaký druh nemovitosti si pořídíte. Je to malý byt na investici? Nebo velký dům se zahradou, kam se přestěhujete společně s rodinou? Pokud nechcete vzít všechnu zodpovědnost na sebe, obracíte se na realitní kanceláře, které vás provedou celým procesem a budou vám krýt záda.

Jenomže pro kterou agenturu se rozhodnout, když jich je na českém trhu tolik? Přečtěte si našich 8 tipů, které vám s výběrem realitní agentury pomohou.

• Existují dva typy realitních kanceláří: velké a menší. Pokud zvolíte k jednání velkou realitní kancelář, uvědomte si, že tam může být spousta nováčků, kteří ještě nemají tolik zkušeností. Zároveň menší realitní kancelář neznamená nespolehlivá: vždy se snažte najít toho, kdo má dobrou pověst a pozitivní hodnocení a reference od klientů.

• Vyberte si pořádného realitního agenta! V dnešní moderní době plné nepřeberných digitálních možností má většina realitních agentů vlastní webové stránky a profily na sociálních sítích. Aby získali co nejvíce klientů, pilně pracují na obsahu a snaží se, aby byl kvalitní, přitažlivý a zábavný. I to by pro vás mělo být vodítkem.
• Špičkoví makléři jsou schopni nacenit hodnotu nemovitosti tak, aby nebyla ani příliš drahá, ani příliš levná. Sledují novinky na trhu nemovitostí, nejnovější trendy a pravidelně kontrolují cenové mapy.

• Je zásadní, aby nemovitost byla na koupi stoprocentně připravená! Pokud vidíte, že vám realitní agent nabízí byt, který je špinavý a neuklízený, raději se s tímto agentem rozlučte. Pokud nemáte prostor jít se na nemovitost podívat, pamatujte, že někteří agenti dokonce vytvářejí 3D prohlídku nemovitosti, což usnadňuje a zpříjemňuje proces pro obě strany.

• Dobrá komunikace je základ! Výborný realitní agent by měl vždy hledat dokonalé řešení, reagovat včas a věnovat pozornost detailům.

• Nákup nemovitosti je složitý proces a snadno se vyskytne zádrhel. Profesionálové v oblasti nemovitostí to vědí, snaží se vám celý proces usnadnit a překonat všechny možné překážky. Jelikož při nákupu nemovitosti operujete s velkým obnosem peněz, měli by kvalitní realitní makléři s klientem vždy zacházet s úctou a pomáhat mu, jak je to v jejich silách.

• Jak stanovuje nový realitní zákon v České republice, realitní agent může využívat služeb notáře nebo advokáta, což přispívá k ochraně kupujícího i prodávajícího.

• Ujistěte se, že váš makléř je pojištěn! Pojistka by měla krýt případnou škodu způsobenou makléřovou činností.

Chcete prodat nebo koupit nemovitost? Rádi vám s tím pomůžeme! Více se dozvíte na našich stránkách.

Autor článku:

Karyna Babkova