Expaty v Česku oslňují především pracovní podmínky

25.9.2017

Nedávno zveřejněný žebříček společnosti Expat Insider staví Českou republiku do velice prosluněného světla. Celkově se naše nevelká země umístila na 11. příčce hned za Španělskem. V čem ale nemáme podle lidí, kteří žijí a pracují v cizině, konkurenci, to je sladění práce a volného času.

Seznam těch nejbáječnějších zemí, kam se lidé relokují, Expat Insider sestavuje už čtyři roky. Do letošního průzkumu se zapojilo 12 500 expatů pocházejících ze 166 států a žijících ve 188 zemích. Jedná se přitom převážně o manažery ve firmách a lépe postavené jednotlivce, nikoli o uprchlíky a azylanty.

2017: Česko seskočilo o místo

Tito odpovídali na otázky týkající se 40 faktorů, které mají vliv na pobyt v jejich novém domově: pracovní podmínky, příjmy, rodinný život nebo ekologie.

Z odpovědí pak vzešlo celkové pořadí: 1. Bahrajn, 2. Kostarika, 3. Mexiko.

Česko si dlouhodobě vede velmi slušně, loni jsme završovali první desítku a letos jsme si pohoršili jen o jednu příčku. Čím Česká republika z “expatího” pohledu vyniká?

Úplně nejlepší na světě jsme podle expatů v pracovních podmínkách (takzvaný Working Abroad Index) – cizinci vypichují mix práce a volného času. Jsou spokojení s atmosférou na pracovišti, dostatkem pracovních míst, ekonomickou situací a plat je za ně v pořádku vzhledem k životním nákladům v zemi.

Expat Insider: Zpráva o České republice, 2017

Dalším pozitivem naší republiky v srdci Evropy jsou pro cizince bohaté možnosti, které nabízíme pro jejich ratolesti, zdraví dětí a také to, jak se tu mohou volně a samostatně pohybovat. Kladnému hodnocení značně napomáhá rovněž dostupná zdravotní péče a hustá dopravní síť.

Češi? Pohodáři a mírní požitkáři
Výsledky průzkumu nás charakterizují jako národ pohodářů, ne stoprocentních workoholiků, ale těch s nimiž se v práci dobře vychází. Expati nás nazývají mírnými požitkáři, kteří si kolem sebe vytvořili síť tisíce a jednoho způsobů, jak si vesele a celkem dostupně užívat volna.

Na druhou stranu cizinci Čechům vyčítají určitou uzavřenost a chlad, pro expaty je těžké s námi navázat přátelství. A “minusovým” bodem je pochopitelně jazyk – čeština se cizincům (po právu) jeví jako příliš obtížná a celkově Češi svojí znalostí jazyků zrovna neoslňují.

Cizinci si v Česku chválí také možnosti, které nabízíme pro jejich děti.

Díky výše zmíněným dobrým stránkám našeho státu, které cizinci na základě svých zkušeností zmiňují, se v Česku usazuje čím dál expatů. Narozdíl od mnohých nás, domorodců, si oni uvědomují, jak dobře se tady žije: ulice jsou bezpečné, volný čas trávíme aktivně, plat je po přihlédnutí k životním nákladům postačující.

Vezměte si příklad z tohoto pohledu “zvenčí” a spolu s Foreigners se nebojte zahraničních nájemníků, kteří si váží toho, že se Česká republika pro ně a jejich rodiny může stát novým “sladkým domovem”.

Použité zdroje:

https://www.internations.org/expat-insider/2017/czech-republic-39210

https://www.respekt.cz/denni-menu/expati-cesko-je-nejlepsi-misto-na-svete-kam-se-vydat-za-praci

Přečtěte si také, proč je lepší pronajmout byt cizincům s pomocí Foreigners než přes Airbnb.

Autor článku:

Lucie Pátková