Home staging: Oslňte chytrými fotografiemi!

11.7.2017

Po správném vybavení bytu přichází druhá podstatná část: jeho nafocení. Pokud si nepozvete našeho relokačního konzultanta, aby udělal fotky vašeho bytu, držte se tohoto tuctu rad, neboť vězte, že obrázky mají daleko větší sílu než sebelepší popisek.

Rada č. 1:

Před samotným zvěčňováním nemovitost pečlivě ukliďte, případně upravte zbylé nedostatky. Na fotkách přece chcete ukázat útulné a atraktivní bydlení, kde není vidět prach, povalující se obal od čokolády nebo popraskané zdi. Zvelebte svoji nemovitost: odstraňte všechny krémy, sprchové gely, parfémy, nádobí z odkapávače, rozečtené časopisy, plyšáky,… Vaše osobní věci inzerátu na kvalitě nepřidají. Čím prázdnějším dojmem bude byt působit, tím lépe. Pokuste se vytvořit tzv. hotelový efekt – potenciální nájemník si názorněji představí, že se byt stane jeho vlastním domovem.

Rada č. 2:

Foťte za denního světla. Nikoli večer, kdy si musíte posvítit lustrem/lampou anebo používat blesk. Pokud je nezbytné fotografovat za pomoci blesku (místnost je tmavá, bez oken a žárovka nestačí), rozhodně nemiřte proti zrcadlům a plochám, které odrážejí světlo.

Nemiřte foťákem do rohů místnosti a snažte se zachytit co největší celek.

Rada č. 3:

Zabírejte celky i detaily. Jejich počet by měl být vyvážený.

Rada č. 4:

Kvalitní fotografie znamená dostatečné rozlišení (alespoň 300 x 200 px) a ostrost. Nikoho neokouzlí rozmazaný snímek jakkoli překrásné sedačky, ani to, že když si chce pořádně prohlédnout ten moderní sprchový kout, objeví se před ním miniaturní snímek, na kterém není poznat ani barva kachliček. Pokud vlastníte telefon s kvalitním fotoaparátem, nebojte se po něm sáhnout. V dnešní době už dobrá fotografie nevzniká jenom na zrcadlovkách nebo drahých digitálech.

Rada č. 5:

Vyfotografujte každou součást bytu. Správný inzerát se neobejde bez fotografie kuchyňské linky, stejně jako umyvadla, úložných prostor atd. Podejte maximum informací tak, aby vám na prohlídku přišli jen ti, kteří mají skutečný zájem. Náleží k vašemu bytu balkon, terasa nebo předzahrádka? Je odtamtud nádherný výhled? Předvědte toto všechno a přilákejte tak spoustu dalších zahraničních nájemníků!

Rada č. 6:

Doplňte i fotografie domu zvenčí pro představu ulice a lokality, kde se dům nachází. Okolí budoucího domova je pro mnohé jedním z rozhodujících faktorů.

Navoďte pomocí snímků „hotelový efekt“.

Rada č. 7:

Při focení nemiřte objektivem do rohů místnosti. Nesnažte se vehementně zabrat celý pokoj, raději udělejte 2 až 3 snímky jeho působivých částí. Rovněž nefoťte přímo proti zdi. Jelikož inzeráty na nemovitosti se fotografiemi jenom hemží, lze bez váhání konstatovat, že fotky prodávají a mohou tak učinit rozdíl mezi úspěšnou a neúspěšnou nabídkou.

Rada č. 8:

Foťte na šířku, nikoli na výšku. Zaberete tak více prostoru a fotky posléze snadněji upravíte.

Rada č. 9:

Okouzlete detaily. V našich tipech a tricích, jak pronajmout byt, jsme upozorňovali na to, že není vhodné byt přezdobovat. Vyplatí se ovšem dbát na maličkosti. Umistěte na konferenční stolek v obývacím pokoji čerstvou, řezanou květinu. V koupelně pověste ručník, který se barevní hodí ke zbytku místnosti. Takto hezky dekorovaný byt pak na fotkách přímo vybízí k nastěhování!

Ukažte svým budoucím nájemníkům i budovu, v níž se byt nachází, ať mají představu o okolí.

Rada č. 10:

Pořiďte dostatečné množství fotografií. Snímky nemusí vypadat totožně na displeji fotoaparátu a na monitoru počítače. Klidně udělejte stejné záběry několikrát, vyfoťte stejná míst z vícero úhlů. Budete mít pak z čeho vybírat a vždy je jednodušší pár obrázků smazat než se do focení pouštět znovu.

Rada č. 11:

Vytvořte jednu ústřední fotografii. To nejreprezentativnější místo, nejkrásnější část bytu. Ať už mluvíme o nově zrekonstruované koupelně, skvostném výhledu z okna nebo vytuněné kuchyni. Tato fotografie bude to první, co čtenáři inzerátu uvidí, a snadno může ovlivnit, zda kliknou pro více informací nebo ne. Proto si na ní dejte opravdu záležet.

Rada č. 12:

Jako třešničku na dortu přihoďte ke svým nádherným snímkům ještě půdorys bytu. Mnoho “hledačů bydlení” tento bonus ocení. Jestliže nemáte profesiální nákres od stavařů, neváhejte a načrtněte si jej sami. Vaše šance na rychlé udání nemovitosti tím rozhodně stoupne.

Preferujete ve svém bytě studenty nebo expaty z nadnárodních firem? Podívejte se, čím se liší byt pro mediky a bydlení pro manažery.

Autor článku:

Lucie Pátková