Multikulturní DOMEQ – rarita v Brně ubytovávající (hlavně) cizince

22.4.2020

domeq

Co že to je ten omílaný Domeq a čím se v nabídce bydlení tolik vymyká? Kdo jsou jeho typičtí nájemníci? A co s tím vším má společného agentura Foreigners?

Na tyto a mnohé další otázky s úsměvem odpovídá koordinátorka Domqu Veronika Svobodová.

Co je Domeq a kde se nachází?

Jde o budovu v Brně plnou malometrážních bytů v nadčasovém, industriálním stylu s balkony a terasami na střeše a supermoderním lobby v přízemí.

Otevřen byl v listopadu 2017 a jeho majitel jej postavil po vzoru podobného ubytovacího domu v Barceloně. Je určený pro studenty a mladé, pracující profesionály.

Do dnešního dne je Domeq jediným projektem svého druhu v Česku. Ale protože má úspěch a ví se o tom, už vznikají jeho kopie i v dalších tuzemských městech.

Domeq stojí v Business Parku Ponávka, kousek od stejnojmenné říčky v Komárově. Vlastník budovy i celého areálu je úspěšný developerský gigant CTP (mimo jiné vlastník komplexů Vlněna, Spielberk Office Centre a mnoha dalších kilometrů kancelářských a skladových ploch v Česku i po celé Evropě). Protože se zabývají především provozem kanceláří a B2B (business-to-business – pozn. aut.) přístupem, oslovili nás z Foreigners, abychom Domeq spravovali. V praxi to znamená, že my se staráme o příliv a odliv nájemníků a zajišťujeme pro každého nájemníka jednotlivě služby.

Prostředí Domqu se neustále proměňuje, vizionářský pan majitel postupně z celé oblasti tvoří velmi zajímavý komplex, kde lidé tráví jak svůj pracovní čas, tak i ten soukromý nad kávou nebo při sportu. Pár metrů od Domqu vybudoval víceúčelové hřiště (na basketbal, volejbal, fotbal i tenis), zákoutí s houpacími sítěmi, dvěma ohništi a stolem na ping-pong. Hned u paty Domqu je k dispozici přepravní kontejner, který je přebudovaný na venkovní minikino – stačí si donést vlastní notebook a můžete začít promítat.

A právě teď se tady staví Domeq II a III – stejný koncept, ale o třídu vyšší provedení.

Domeq je supermoderní budova v Brně, kterou obývají převážně cizinci z různých koutů světa.

Čím je ještě Domeq jedinečný a jak funguje?

Koncept Domqu je unikátní nejen svým designem, ale také vysokou úrovní služeb, které svým obyvatelům umí dopřát – je libo každý týden čerstvé ložní prádlo nebo si sjednat pokojskou, abyste nemuseli každý týden ztrácet čas úklidem? To vše a mnohé navíc Domeq poskytuje. Nájemníci si nemusí dělat vrásky ani s pouhou výměnou prasklé žárovky – stačí kontaktovat nonstop otevřenou recepci, která se o vše postará za ně.

Rezidenti mají dostatek soukromí ve vlastních garsonkách, které zpravidla nesdílejí, a zároveň mají možnost se setkávat v atraktivním lobby – společným obývacím prostorem o 200 metrech čtverečních, kde mají možnost poznat své sousedy z různých zemí, zahrát si spolu kulečník nebo playstation, navštívit kinový koutek nebo si přečíst cizojazyčnou knížku.

Koordinátorka Domqu Veronika je studnicí pozoruhodných informací o domě i jeho nájemnících.

Kdo jsou obyvatelé Domqu?

Potkáte tu lidi doslova z celého světa – bydlí u nás Evropané, Asiaté, Australané i zástupci obou Amerik. Pod domqovou střechou nyní žije neuvěřitelných 45 různých národností!

Češi tvoří necelých 5 procent. Od svých zahraničních sousedů se čeští nájemníci nic moc neliší, snad jen zpravidla nemají zájem o nadstandardní služby.

Určité stereotypy jsou ale přeci jen patrné – naši rezidenti pocházející z jižanských zemí přirozeně tvoří komunitu a často se stýkají. Oproti tomu třeba japonští nájemníci jsou málokdy k zahlédnutí. Naši západoevropští a severští sousedé zase zpravidla očekávají velmi vysoký standard servisu, bývají velice zdvořilí a otevření.

Typickým nájemníkem je Evropan, muž okolo 30 let, který buď v Brně dlouhodobě studuje, anebo sem přijel za prací.

Zejména tato skupina mladých profesionálů, kterých proudí do českého Silicon Valley každým rokem více a více, oceňuje možnost ubytovat se v Domqu krátkodobě. Často se ubytují nejdřív na tři měsíce, po dobu trvání jejich zkušební doby v nové práci. Nejsou nuceni uvázat se smlouvou na celý rok, když si nejsou jistí, jaká bude jejich situace v nejbližší budoucnosti. Po úspěšném uplynutí zkušební doby si ve většině případů pobyt v Domqu prodlužují na celý rok i déle. Právě možnost střednědobého ubytování je výraznou devizou Domqu, která šikovně pokrývá díru na trhu. Běžný majitel bytu k pronájmu není motivován podepisovat krátkodobé smlouvy, protože to pro něj znamená mnohem víc práce a vydaného času, nehledě na nejistotu, zda za pár měsíců celé martyrium hledání solidního nájemníka nebude muset podstoupit znovu.

Domeq loni oslavil druhé narozeniny.

Domeq za doby koronavirové

Domeq obývá přibližně 220 nájemníků a domů do zahraničí jich v nastalé situaci odjelo pouze deset – většinou mladí studenti, které jejich rodiče chtěli mít raději zpět u sebe doma.

Jsme rádi, že většina zůstala. Situaci se přizpůsobili dobře, nosí roušky a dodržují pravidla karantény.

Jako jejich největší aktuální problém vnímám asi jazykovou bariéru, která jim ztěžuje sledování situace ohledně pandemie v České republice. Abychom jim pomohli, PR tým Foreigners proto i nájemníkům každý den ráno posílá newsletter v anglickém jazyce se shrnutím důležitých novinek z předchozího dne. K jeho odběru se může přihlásit kdokoliv dvěma kliknutími.

Já i moji kolegové z agentury Foreigners procházíme pravidelně náročnými komunikačními tréninky na zvládání extrémních situací, umíme mediovat vyhrocené stavy, zvládat kulturní rozdíly a nedorozumění, a z toho nyní těžíme víc než kdy předtím. Zůstáváme našim klientům ku pomoci během celého jejich prvního roku v Česku, ať už bydlí v Domqu nebo jinde. Snažíme se, aby se u nás cizinci cítili jako doma, a zároveň pobízíme naše krajany, aby se nebáli neznámého a otevřeli se pestrému světu jiných kultur.

Domeq v tuto chvíli nabízí pokoje bez provize při nastěhování do konce dubna. Pokud chcete této jedinečné nabídky využít, neváhejte a pište rovnou na domeq@foreigners.cz.

A jestliže vás zajímá, jak to v Domqu vypadá, sledujte tento čtvrtek 23. dubna od 17 hodin náš živý přenos s Veronikou na Facebooku Foreigners Majitelům.

Autor článku:

Anna Minjaríková