Nebojte se zahraničních nájemníků!

30.5.2017

Nedomluvím se s ním. Kdykoli ho můžou poslat zpátky. Co když u nich doma nejsou zvyklí uklízet?

Máte strach pronajmout svůj byt cizinci? Vysvětlíme vám, proč je zbytečné se obávat a v čem naopak spočívají výhody nájemníků ze zahraničí.

Data zveřejněná Českým statistickým úřadem na jaře letošního roku prozrazují, že populace v České republice se v roce 2016 rozrostla o 25 tisíc lidí na více než 1,5 milionu. Tomuto číslu napomohl jednak rekordní počet svateb a narození, ale také migrace – do České republiky se vloni přistěhovalo 37,5 tisíc cizinců, což je o 2,6 tisíc osob víc než v roce 2015. Nejvíce imigrantů přitom přišlo ze Slovenska (3,5 tisíce), další pak z Ukrajiny (3,3 tisíce) a Rumunska (1,5 tisíce).

Do České republiky se ročně stěhují desítky tisíc cizinců hledajících bydlení.

Nejsou to ale jenom zástupci těchto tří národností, pro něž se Česká republika postupně stává novým domovem. V naší kanceláři často hledají ubytování například Američani, Australané, Španělé, Indové a vůbec jednotlivci a rodiny z celého světa.

Jak je vidět, o zahraniční nájemníky v České republice, a to především ve velkých městech jako je Praha nebo Brno, není nouze. Z toho plyne první důvod, proč se nebát nabízet svůj byt cizincům:

Je jich tu hodně a musí někde bydlet.

Vhodný byt k pronájmu je jedna z prvních věcí, kterou cizinec po příjezdu anebo ještě před ním řeší. Je to pochopitelné – mít kde spát je základ. A jak dokazují statistiky, jedinců cizí národnosti v zemi přibývá a všichni potřebují bydlení. Tudíž se nemusíte bát, že byste neměli dost zájemců!

Cizí jazyk není problém.
Pokud ovládáte angličtinu, nepředstavuje pro vás nabídnout váš byt cizinci, nic zvláštního. Ti, kteří  se relokují do Česka, jsou obvykle studenti začínají 5-6 leté studium medicíny nebo zaměstnanci větších nadnárodních firem. Tací, jak je patrné, kromě svého rodného jazyka komunikují v angličtině. Jestliže tento světový jazyk neovládáte, ani v takovém případě pro vás zahraniční nájemník nemusí znamenat problém. Stačí byt nabídnout zdarma přes Foreigners a my už budeme fungovat jako prostředník mezi vámi a vaším nájemníkem. S vámi se dohodneme v češtině a s ním v angličtině. Obstaráme prohlídky, zařídíme českou i anglickou verzi smlouvy, pomůžeme s nastěhováním a budeme na příjmu minimálně po dobu prvního roku pronájmu, kdyby bylo potřeba cokoli řešit.

Ne, cizinec jen tak neodjede pryč.

Spousta cizinců se stěhuje do jiné země kvůli studiu nebo práci. V obou případech mají přesně dané (studijní dohodou nebo pracovní smlouvou), jak dlouho v té určitě zemi budou. A nemohou si jen tak nahonem rozmyslet, že chtějí zpět domů nebo někam jinam. Proto nehrozí, že byste jednou ráno našli prázdný byt a nájemník(ci) nikde. Pokud s vámi cizinec podepíše nájemní smlouvu na rok, málokdy se stává, že by se chtěl odstěhovat dřív. A pokud ano, hlásí to s dostatečným předstihem.

Není tady nelegálně.

Když pronajímáte svůj byt s námi, my víme, koho vám do něj posíláme. A nikdy to není někdo, kdo by neměl legálně povoleno zůstat na území České republiky. Na to se můžete spolehnout.

Vyšší standard není výjimkou.

Jak už jsme zmínili, jedním z typů cizinců, kteří migrují do Česka, jsou zaměstnanci velkých mezinárodních korporátních společností, jako je IBM, Lufthansa, Siemens nebo Microsoft. Ti jsou mnohdy zvyklí na vyšší standard bydlení. Pokud se vám tedy nedaří váš byt udat mezi Čechy, protože je třeba pro ně příliš finančně náročný, můžete uspět u zahraničních zájemců.

Umíme pomoci s úklidem.
Říkáte si, jestli cizinci budou ve vašem bytě udržovat pořádek tak, jak očekáváte? Je pravda, že k tomu, jak to má doma vypadat, se mnohé národy staví různě. Především o lidech z východních zemí, jako je Tunis nebo Turecko, kolují fámy, že na čistotu je moc neužije. Pokud by taková situace opravdu nastala, není nic jednoduššího než aby nájemníci využili naši uklízecí službu ke spokojenosti všech.

Autor článku:

Lucie Pátková