V čem je dlouhodobý pronájem lepší než Airbnb?

7.9.2017

Elena s manželem se přestěhovali do nového bytu. Co s tím původním? Zvolili pronájem přes Airbnb. Tak to šlo půl roku. Než se rozhodli za pomoci Foreigners byt obsadit dlouhodobými zahraničními nájemníky.

Najdi si jedinečné ubytování, kde se budeš cítit jako místní. Tak zní slogan Airbnb, celosvětově rozšířené realitní služby, jež před několika lety začala být populární i v České republice. Vy nabízíte svůj byt/pokoj turistům, cestovatelům, kteří tím ušetří oproti hotelu a zároveň v daném místě žijí, jako kdyby tam opravdu bydleli. A vy naopak vyděláte. Z logiky věci vyplývá, že Airbnb se hodí, pokud chcete byt pronajmout krátkodobě. Váže se k tomu ale spousta, na první pohled skrytých komplikací. Pro Elenu a jejího muže bylo největší nevýhodou a žroutem času nekonečné uklízení bytu.

“Běžně se stávalo, že v jeden den někdo odjížděl a hned další den už nám další nájemník přijížděl. Tím pádem jsme museli rychle zajistit, aby byl byt kompletně připravený. To znamená všechno uklidit, nakoupit třeba toaletní papír a podobně. To bylo náročné,” líčí maminka dvou dětí. Uznává, že díky Airbnb potkala spoustu zajímavých lidí z různých koutů světa, ale na druhou stranu nebylo v jejích silách se s každým sejít, popovídat si a skamarádit se. To by nedělala nic jiného 🙂 Nájemníci se totiž přes Airbnb střídají často. U Eleny v bytě turisté zůstávali od jednoho dne až po jeden měsíc.

“Jednou si u nás hosté vzali 2 týdny a pak to chtěli prodloužit na měsíc. To by ale rezervaci museli nejprve zrušit a pak udělat znovu, což by zhoršilo jejich hodnocení. Tak jsem to udělala já, jenomže tak to zhoršilo moje hodnocení a tratila jsem na tom peněžně,” stěžuje si Elena na jednu ze zákonitostí Airbnb.

Výhodou dlouhodobého pronájmu s Foreigners je méně časté střídání nájemníků.


Posledním “hřebíčkem do rakve” Elenina účtu na Airbnb byl fakt, že její byt nebyl vždy obsazený. S manželem si proto vzali kalkulačku, spočítali si, kolik jim takový způsob pronájmu bytu vynáší, a po půl roce se rozhodli jít jinou cestou. “Dlouhodobý pronájem se nám vyplatí víc. Rovnou jsme oslovili Foreigners.cz, protože se nám líbilo, že nemovitosti nabízí cizincům.”

Od té doby (březen 2017) mají v bytě Španěla. Podepsali smlouvu na 1 rok a všechno je bez problémů: bez neoblíbených úklidů několikrát v měsíci a střídání nájemníků jak na běžícím pásu.

Jaké jsou tedy největší plusy dlouhodobého pronájmu s Foreigners?

• nemusíte se o nic starat – najdeme vám solidního nájemníka, s nímž podepíšete smlouvu na 6 měsíců nebo na rok
• po uplynutí nájmu zařídíme prodloužení nebo najdeme nového nájemníka (obzvlášť v sezoně, čili v období červen-září, kdy do Česka míří nejvíce cizinců, je to mnohdy doslova ze dne na den)
• záruka solidních nájemníků (často se jedná o manažery v mezinárodních firmách), nejsou to jenom cestovatelé, kteří tu jsou na chvíli
• zařídíme veškerou komunikaci v případě, že máte jazykovou bariéru (nemluvíte anglicky nebo tím jazykem, odkud zájemce o bydlení ve vašem bytě pochází)
• menší riziko sporů se sousedy – nájemníci se tolik nemění, a tak se sousedé nediví, že z bytu pokaždé vychází někdo jiný
• máte dlouhodobý, stálý příjem z vašeho bytu

Autor článku:

Lucie Pátková